Loading...

K čemu slouží pareo a jak jej uvázat

20.07.2023 10:50


Znáte to. Blíží se čas dovolených a vy uvažujete, co všechno si přibalit do kufru na dovolenou, aby se kufr vlezl do váhového limitu a vy nemuseli tahat nakonec spoustu zbytečností, které na dovolené nakonec zůstanou netknuté. Pokud není váš manžel nebo přítel zrovna Mr. Olympia a nebude vám vaše zavazadla všude bez řečí vláčet, je dobré si zabalit takové věci, které nahradí několik věcí hned najednou. Jednu takovou věc si dneska představíme a tou je PAREO.
Pareo je v podstatě velký šátek, dostatečně veliký na to, abyste z něj udělali večerní šaty na procházku po promenádě nebo jej jen přehodili přes plavky v poledne, když si chcete odskočit do města pro něco k snědku. Je prodyšný, ale přitom skryje vaše křivky před dotěrnými zraky místních domorodců a vykouzlí z vás dámu. Takovéto šátky jsou většinou vyrobeny z velmi lehkých materiálů, jako je například lehce průsvitný šifon, který i díky nízké gramáži je v podstatě hned suchý.

Velikost


Pojďme se podívat, jak se s takovým šátkem dá kouzlit a co všechno se z něj dá uvázat.
Nejprve musíme zmínit, že by šátek měl mít dostatečnou velikost, aby z něj šly vytvořit například dlouhé šaty. Ideální je délka kolem 170 - 180 cm, aby se šátek dal pohodlně zavázet za krkem. Výška šátku pak může být menší, například něco kolem 100 - 140 cm. Záleží také samozřejmě na výšce postavy. Na trhu najdete ale také menší parea, která slouží čistě jen na uvázání kolem pasu a zakrývají jen to nejnutnější. Ty mohou mít délku i výšku něco kolem 100 cm.


ÚVAZ - dlouhé „šaty“ s uvázáním za krkem

Pareo si chytíme za zády za oba konce a na prsou tyto konce 2-3x obtočíme kolem sebe a zavážeme za krkem.


ÚVAZ - s uzlem na prsou

Pareo si chytíme za zády za oba konce a na prsou uděláme dvojitý uzel.


ÚVAZ - "vesta" s průramky na protažení rukou

Na obou kratších stranách parea svážeme oba konce na dvojitý uzel. Vznikne nám něco jako "padák" či "vesta". Do vzniklých otvorů (průramků) protáhneme ruce.


ÚVAZ - na jedno rameno s jedním průramkem

Na jedné kratší straně parea svážeme oba konce dvojitým uzlem a vytvoříme jeden průramek. Jednu ruku provlečeme tímto průramkem a dvojitý uzel umístíme nahoru či více na záda. Zbytek šátku uchopíme zezadu a obtočíme kolem těla. Konec šátku provlečeme zespodu průramkem a zajistíme ještě jednou opětovným provlečením průramku.